Intuicija

Intuicija

Intuicija …

Svakodnevnica nas opterećuje raznim zahtevima, rokovima, normama, rutinom, pravilima i ostalim. Što zbog okoline, što zbog navika ili vlastite sigurnosti, uporno nastavljamo sa dnevnim zadacima, nezavisno o unutrašnjem glasu koji nam govori: “Sad je dosta”. Ipak, svi se mi ponekad zapitamo: jesam li na pravom putu, pravome mestu, radim li baš ono što je najbolje za mene. Sretni smo kada dospemo u situaciju u kojoj je promena moguća, i znamo šta nam je činiti, pa onda to i nije tako teško. Ponekad smo na promenu prisiljeni, pa iako ne biramo sami, ako savladamo otpore, sve ubrzo bude u redu.  Ponekad u životu dođemo do raskrsnice na kojoj nema putokaza i tada zbunjeni zastajemo. U tom slučaju, potrebno je odlučiti da li treba ustrajati dalje istim putem ili ipak promeniti smer.

Najbolje nam u tome može pomoći intuicija,  nju je teško prepoznati, ako smo je godinama zapuštali ili zanemarivali. Tada nam intuicija nije od neke pomoći, a usto nam strah zamagljuje pogled i nismo u stanju zrelo razmisliti o opcijama koje bi nam pružile prave odgovore. U tim je trenucima važno je zastati, odvojiti se od spoljnih uticaja i uputiti se na putovanje unutar samog sebe, poslušati unutrašnji glas. Taj ćeš glas najbolje čuti ako sebi postaviš pitanja: šta želim, šta me veseli, šta mi može obezbediti mir, koji su moji interesi, koje su vrednosti i kako živeti u skladu s njima, koja je moja vizija, šta me čini sretnim, ostvarujem li time šta sada radim svoje ciljeve, šta treba da uradim da sve to ostvarim? S unutrašnjim glasom postoji jedna kvaka – ono što čujemo ne mora biti glas duše ili intuicija, već može biti i glas straha. Zato je bitno to prepoznati.

U tome nam pomaže boravak u prirodi, u crkvi (ili nekom svetilištu), među životinjama, umetnost (bilo koji vid – muzička, likovna, plesna, književna …), meditacija, molitva i sl. Osim toga, ponekad je najbolje takve (unutrašnje) misli / pitanja podeliti s nekim u koga imate poverenja. “Ustrajat ću, sve dok ne uspem. Nisam dospeo na ovaj svet da budem poražen, niti da neuspesi upravljaju mojim raspoloženjem. Nisam ovca koja će čekati da je pastir podbode. Ja sam lav i odbijam govoriti, šetati i spavati s ovcama. Кlanica neuspeha ne spada u moju sudbinu. “- Og Mandino, ‘Najveći trgovac na svetu’.

Odmor je idealna situacija za predah od svakodnevnice, odvojenost od drugih, pa i to da nekoliko dana provedeš u ćutanju. Pokušaj sve što će ti omogućiti da dijalog sa samim sobom bude konstruktivan, a onda kreni u akciju. Svaki  novi dan je prilika da uz pomoć svojih vrlina, uključujući istrajnost, ostvarimo idealan život. Životne situacije često traže istrajnost, koja mora biti utemeljena u realnosti, ali potpomognuta maštom.

Ne zaboravi – tvrdoglavost poput priveska visi uz nerealne pojedince, dok je fleksibilnost vrlina koja krasi istrajne i aktivnih među nama. U nekim je trenucima potrebno istrajati, au nekima napraviti promenu. Ti, i samo ti, možeš doneti tu odluku, preuzeti ali i snositi odgovornost za svoj izbor. Zato, uzmi  vremena koliko ti treba, ne žuri. Strpljenje je još jedan od vrednih kvaliteta koje će ti pomoći da ustraješ. Često nismo istrajni, jer nemamo strpljenja, jer želimo videti rezultate odmah. Zato, treba uporedo jačati strpljenje i istrajnost kako bismo dočekali pravo vreme za “ubiranje plodova”. Za sve postoji sezona, pa tako i za setvu i za žetvu. Zimi možeš tresti drvo smokve koliko ti volja, ali s nje neće pasti ni jedan plod.  Ustraj, imaj strpljenja i dođi u kasno leto i smokve će ti same padati u krilo, nećeš se ni morati mučiti i tresti.