Zakon uzroka i posledice

Zakon uzroka i posledice

Zakon uzroka i posledice

Po univerzalnom principu kauzaliteta, prirodnom zakonu uzroka i posledica, tj. setve i žetve, dobijamo ono što dajemo, i svaka akcija izaziva reakciju. Ovaj se zakon još zove i zakon moralne retribucije, kao i determinizam, a u indijskoj filozofiji zove se karma. U psihologiji se naziva zakonom nadražaja i odražaja kao i uslovljavanje ili kondicioniranje. Prema zakonu kauzaliteta pozitivni rezultati proizilaze iz pozitivnog doprinosa (a ne negativnog, kako mnogi kratkovido zaključuju, na primeru bogataša). Jednako tako, negativne misli ili radnje ne mogu proizvesti pozitivne efekte, baš kao što loše seme ne može dati dobar rod. Znači, nema smisla lagati, varati, krasti ili činiti bilo šta što ne valja jer ćemo sebi time samo nauditi, direktno ili indirektno, kao što to ovaj zakon reguliše. Većina ljudi nije uverena u zakon kauzaliteta pa zato ne preza od “sejanja lošeg semenja”, a nije uverena jer nije upućena u nelinearnost i druge aspekte ovog zakona, o čemu će ovde biti reči. Mnogi su usto i “kratkovidi” pa ne vide dalekosežne efekte svojih misli, emocija, reči i dela. Takođe, mnogi uopšte ne vladaju svojim mislima i emocijama, nego ih linijom manjeg otpora samo prihvataju, puštaju ih da kao pošast uzimaju maha u njihovim umovima i srcima i da njima vladaju, umesto da oni sami budu njihovi vladari. Apsolutno sve ima svoje posledice jer ovaj univerzalni zakon to diktira. Svaka misao, emocija, reč i delo požnjet će srodne efekte, kad-tad, na ovaj ili onaj način. I ništa se ne događa bez razloga, odnosno, sve se događa s razlogom. Stoga je besmisleno preuzimati ulogu žrtve u bilo kojoj situaciji jer na osnovu prirodnih zakona i vlastite vibracije (modaliteta svesti), potpuno smo ili delimično odgovorni za sve što nam se događa u životu, iako nismo uvek krivi ili svesni toga.

Podizanjem svoje svesti i svesnosti možemo uočiti sve veću i veću povezanost i kauzalnost događaja, kao i svega ostalog u svom životu i svetu te tako agirati i reagovati u svoju korist, umesto na štetu. To nam omogućava da preuzmemo svesniju ulogu u kreiranju svoje stvarnosti – određivanju učinaka kontrolisanjem uzroka.

 

Primarni uzrok svega što ostvarujemo u životu su naše misli, naš način razmišljanja. Njih potenciraju naše emocije, čime su posledice veće. A naš govor i dela materijalizuju uzroke u posledice. Pošto zakon o uzrocima i posledicama određuje posledice uzroka, on vam omogućava da predvidite sopstvenu budućnost u meri u kojoj to zavisi od vaše volje da svesno kreirate svoju realnost (preuzimajući umove, emocije, reči i dela Vaša budućnost će biti zasnovana uglavnom na stvaranju ili određivanju – utičući na vaše ishode tako što ćete jednostavno dozvoliti da odgovarajući uzroci prođu kroz vaš kurs.

Vaša emocionalna vizija budućnosti, zajedno sa vašim posebnim, neophodnim vrlinama, rezultiraće realizacijom maštovitih događaja. Svi mi percipiramo stvarnost kroz filtere svog uma, srca i čula, tako da se čini da su mnoge čiste stvarnosti pogrešne, ali samo do one veličine nečistoća svojih filtera (tako da kada smo zaljubljeni, svijet izgleda “ružičasto” i kada smo opterećeni strahovima i strahovima, “crno”). Moć ove moći su vrline kao što su odgovornost, kreativnost, ljubav, vjera, samopouzdanje, mašta, volja, optimizam, radost i drugi. Sve što mislite, osećate, govorite i činite ima veliki uticaj na vas i druge. Sve što mislite, osećate, govorite i činite ima veliki uticaj na vas i druge.