Istine i zablude o hipnozi i hipnoterapiji

hipnoza i hipnoterapija

        ISTINE I ZABLUDE O HIPNOZI I HIPNOTERAPIJI

                        ISTORIJA HIPNOZE

Hipnoza je stara kao I covecanstvo.Postoje sacuvani zapisi iz zemalja oko Eufrata , koji nam pokazuju da su I tada Sumeri cetiri veka pre nase ere koristili hipnozu kao I mi danas.U Manuovom zakonu najstarijem saskritom pisanom delu Indijaca opisana je hipnoza . Tu se govori o budnom snu, o snu sa snovima I snu koji opusta .

U starom Egiptu je takodje koristena hipnoza kao terapisko srestvo,na tri hiljade godina starom papirusu takozvanom Ebersovom papirusu opisane su metode koriscenja hipnoze koji su slicni danasnjim metodama.Postoje I pisani dokazi da su Stari Grci u svojim hramovima dok su bolesnici spavali svestenici im na uvo citali sugestije , tako da ih je narod nazvao Saptaci.

Sa Mesmerom (1734-1815) pocinje takozvana moderna hipnoza gde je usavrsavaju I doktor Dzems Braid (1795-1860), osnivac psihoanalize Sigmud Frojd I mnogi dugi….

 

                            STA JE HIPNOZA

Hipnoza stanje izmedju budnosti I spavanja kako neki nazivaju stanje “polovicne svesti”.U tom stanju telesne funkcije su smanjene , a podsvesne pojacane ,vazno je znati da tada vasa cula rade brze od 300-500 puta.Hipnoza deluje na ceo organizam putem sugestije.

Sta je sugestija ?

Bit sugestije je da se u sebi samome ili nekoj drugoj osobi ,u podsvesti probudi odredjena predstava , tako se  utice na osecaje ,sopstveni sud ,I odluke donesene svojom voljom.

U hipnozi :

-paznja je pojacana I usmerena na sugestiju

klijent cuje svaku rec I svaki zvuk

-klijent odlucuje da li prihvata ili ne datu sugestiju

-zadrzana je sposobnost pamcenja

U hipnozi jedini alat je sugestija , koju klijent prihvata ili ne .

 

      ZABLUDE O HIPNOZI

Postoje velike zablude  ako ste  u hipnozi a I posle nje da neko moze upravljati Vama.Da biste bili hipnotisani potreban je vas pristanak, ako hipnoterapeut izgovori samo I jednu jedinu rec koja nije u skladu sa vasim najdubljim uverenjima Vi se automatski budite odnosno izlazite iz hipnoze.Postoje I strahovi da se necete probuditi , to je prosto nemoguce jer Vi u hipnozi ustvari I ne spavate vasa su cula potpuno budna I aktivnija nego u svesnom stanju.

Postoji I dosta  predstava na temu hipnoze u svrhu zabave publike. Moram  Vam reci da su to scenske hipnoze , za koje se rade kastinzi I koje se uvezbavaju mesecima da bi predstava uspela.

Hipnoterapija pomaze kod lecenja aksioznosti,strahova,oslobadjanja losih navika,stresa…..