Šta je vizuelizacija

šta je vizuelizacija

Šta je vizualizacija
Vizuelizacija je veština mentalnog programiranja pomoću koje postižemo ciljeve prema zakonu privlačenja , veština reprogramiranja sopstvene podsvesti uz pomoć slika. To je proces slikovnog, mentalnog predstavljanja svojih ciljeva i želja da bi se oni postigli.Imati sposobnost vizualizacije znači imati moć u svome umu zamisliti nešto što želimo kako bi se to ostvarilo , prizvati nešto u četvrtoj dimenziji da bi se to moglo pojaviti u trodimenzionalnom obliku.

šta je vizuelizacija
Vizualizacija je vrsta meditacije u kojoj se zamišljaju slike i scenariji onoga što želimo da postignemo ili steknemo kako bismo to urezali u našu podsvest, što utiče na naše postupke i usmerava nas ka ostvarenju onoga što smo u nju ugradili kroz vizuelizacije.Vizuelizacija postaje veština kada se to vešto radi. Nisu sve vizuelizacije visoko efikasne, pa je dobro pravilno ih vežbati i redovno vežbati kako bi postale veština, ali i navika.Vizualizacija je tehnika uma koja nam daje moć da uzmemo svoj život u svoje ruke. Vizuelizacija je jedna od tehnika za razvijanje pozitivnog mišljenja i delovanja . To je psihološka tehnika koja se fokusira na pozitivan ishod, a ne na trenutnu negativnu situaciju. Na primer, osoba koja ima bolest fokusira se, umesto na bolest, na željeno stanje, recimo savršeno zdravlje i vizualizuje ovu nameru kao da se već dogodila.
šta je vizuelizacija
Ideja vizualizacije zasniva se na snazi uma, odnosno činjenici da se svaka ideja koja snažno zaokuplja um pretvara u stvarnost (ako je u sferi izvodljivosti – ne možemo tražiti da nam rastu krila, da hodamo po vodi, da prolazimo kroz zidove, da budemo nevidljivi i slično), kao i činjenica da misli koje su usmerene na pozitivno mogu poboljšati psihološko stanje i ponašanje nas samih i tako doneti pozitivne rezultate. Kroz pozitivno razmišljanje tokom vizuelizacije stvaraju se pozitivni utisci u svesti i podsvesti, čime se postiže konstruktivan i optimističan stav, a samim tim i veće zadovoljstvo i bolji kvalitet života.
Pored toga, promenom mišljenja, vizuelizacija utiče na promenu stvarnosti jer magnetno privlači željene događaje.Kroz vizualizacije realizujemo nestvarno u stvarno. One definišu naše ciljeve i želje, formiraju jasne, željene scenarije, koji se u našoj stvarnosti manifestuju prirodnim zakonima.
One su neophodne da bi se eliminisali svi negativni pojmovi i scenariji koji su se uselili u naš um, bilo u svest ili podsvest, kroz predrasude i očekivanja. Oni su neophodni jer menjaju pogrešne obrasce razmišljanja, zamenjujući ih pravim obrascima, stvarajući tako uslove za ličnu transformaciju.Glavna svrha vizualizacije je slanje poruke iz svesnog u podsvesni deo uma. Podsvest ima sposobnost da sve naše želje pretvori u stvarnost, jer snažno utiče na naše razmišljanje, osećanje i delovanje , vremenom ih projektuje u stvarnost.
Misli postaju stvari. Ako nešto vidite u svom umu, držat ćete to u svojim rukama.”- Bob Proctor
Podsvest je ogromno skladište naših sećanja, misli i iskustava. Većina nas je iskusila odbacivanje, ponižavanje, napuštanje i gubitak.Ova neprijatna iskustva imaju tendenciju da stvore negativne misaone obrasce i navike koje uzrokuju nepotreban, dugotrajan bol i patnju. Ovi obrasci razmišljanja čuvaju se u našoj podsvesti i moždanim ćelijama, što nas dovodi do destruktivnih načina reagovanja na životnu sredinu. Kao reakcija na životne događaje, u zavisnosti od situacije, ovi negativni stavovi izranjaju iz podsvesti brzo, automatski i iz navike. Često se manifestuju kroz neumorno ponavljanje poznato kao opsesije i zavisnosti. Um može zapeti u njemu nekoliko minuta, sati, dana, nedelja, godina i više. Neki duboko ugrađeni obrasci mogu svoj uticaj proširiti na ceo život.
šta je vizuelizacija
Vizualizacija daje snagu umu. Um je naše najmoćnije sredstvo, a njegovu snagu pružaju razne kreativne aktivnosti, uključujući vizuelizaciju.Vizuelizacija je neophodna za razvoj individualnog uma , trajni uspeh i sreća su nemogući bez autentičnosti. Biti autentičan znači postupati u skladu sa svojim uverenjima i vizijama, umesto da sledite tuđe vizije, svesno ili nesvesno. Da bismo to postigli, moramo da razvijemo svoj individualni um, a to postižemo, između ostalog, i vizuelizacijama.
Vizuelizacija se uspešno koristi u hinoterapiji, tako što hipnoterapeut kroz hipnozu traži od klijenta da zamisli i oseti određene događaje .To donosi veoma dobre rezultate i promene kod klijenata.
Isto tako vezuelizacija se veoma dobro koristi i u radiesteziji .Radiestezista mora vizuelizovati ono šta traži ,vodu ,predmet,negativnosti,bolesti…..